Hoe technologie het verschil kan maken in de renovatie van monumenten?

Slimme sturing in aparte zones voor meer comfort en minder verbruik

Moderne technologie speelt in de renovatie van historische gebouwen een belangrijke rol. Je wilt namelijk elke gebruiker volgen en het ideale binnenklimaat creëren per zone, zonder het hele gebouw telkens te moeten verwarmen. Om zowel het comfort hoog te krijgen voor de bewoner als het verbruik laag te krijgen, is connectiviteit van de technische installaties noodzakelijk.

Connectiviteit door dikke muren waarin je vaak niet mag boren

Maar bij het ontwerpen van de technische installatie moeten we rekening houden met een aantal drempels. Kijk maar naar de Nationale Bank, waar we met dikke massieve muren te maken hebben en loden beglazing, waardoor WIFI signalen vaak gereflecteerd worden. Je mag bovendien niet altijd gaten boren in beschermde monumenten. Daarom dient draadloze technologie te worden ingezet met een groter bereik, zoals bijvoorbeeld LORA of wireless Mbus.

Verbruik van bewoners transparant opvolgen en doorrekenen

Technologie speelt ook een belangrijke rol wanneer de beheerder het pand of delen ervan wilt gaan verhuren. Dan moeten er systemen voorzien worden om energie en warmte te factureren naar gelang het verbruik van elke bewoner. Welke oplossingen hiervoor in aanmerking komen en waar de nodige sensoren zullen worden geplaatst, bekijken we best zo vroeg mogelijk in het project.

Door bewoners te volgen en niet telkens het ganse gebouw te verwarmen kan je immense besparingen realiseren”

Christophe Debrabander, Itho Daalderop

Welke mogelijke ingrepen leiden tot een lagere voetafdruk?

Een totaaloplossing bevat 4 categorieën van ingrepen welke door slimme automatisatie aan elkaar gekoppeld worden.