CO2-verlagende oplossingen voor monumenten

Gebouwtechnische ingrepen

Ingrepen als achterzetramen, dak- of vloerisolatie zullen een bouwvergunning en een toelating van het Agentschap Onroerend Erfgoed vereisen. Technisch zijn deze ingrepen zeer interessant want ze hebben een groot besparingspotentieel, de terugverdientijd kan echter een probleem vormen.

Flexibele zonering

De gebouwen worden ingedeeld in aanpasbare zones die gegroepeerd worden in aanpasbare communities, al naargelang de wensen van de bewoners Nutsvoorzieningen worden samengebracht per zone en virtueel gebundeld in communities.

Energie-opwekking

De vervanging van verouderde (olie)branders door efficiënte gasbranders of – waar toepasbaar – warmtepompen is een evidentie, zowel technisch als qua terugverdienpotentieel. Ook het installeren van hernieuwbare energie, met bv zonnepanelen zijn belangrijke ingrepen die bestudeerd dienen te worden.

Pay-as-you-use

Elke community betaalt zijn deel van de kosten, op basis van de eigenlijke vraag naar warmte/comfort. Exacte meting, correcte versleuteling van de gemeenschappelijke kosten en zeer nauwkeurige toewijzing moeten worden voorzien.

Welke mogelijke scenario’s zien we rond vergunningen?

Je kan best zo vroeg mogelijk in het project kijken hoe energiekosten aan huurders zullen toegewezen worden zodat we de nodige meters en sensoren per leefruimte kunnen voorzien

Lars Van Elewijck, Zero Friction

Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw historisch gebouw?

Gebruik onze vrijblijvende oriënteringstool en ontdek welke oplossingen relevant voor jouw project kunnen zijn.